Pneumonie vs Bronșită obstructivă...


Am decis să postez și eu un caz interesant, consider că este interesant pentru toți... Cred că toți avem ce învăța și că încă nu sa născut nimeni atît de deștept, încât să le știe pe toate... În medicină, printre doctori, se numește prezentare de caz clinic.

Așa dar, un copil de 5 ani se prezintă la secția de primire urgență a unui spital din Chișinău cu următoarele acuze: febră pînă în 38,5-38,6 a 4-a zi de la debut și tusă semi-productivă (din spusele mamei). Motivul adresării a fost insistența unei prietene, mama fiind destul de convinsă că nu este nimic grav și că va merge a doua zi, în mod programat la pediatru. Dar totuși influențele externe sunt câte odată mai puternice decât convingerile interne.

A urmat investigarea acestui copil (auscultația, analiza general de sânge, radiografia cutiei toracice, aprecierea saturației sângelui cu oxigen), cred că în acest caz aveam să fac exact la fel, însă interpretarea rezultatelor a făcut diferența. Doctorii de la spital, am înțeles că după investigare erau deja vreo trei, au omis starea general a copilului (activ, aleargă, se joacă), analiza general de sânge (leucocite – 6,2) și saturația cu oxygen (97-98%) și s-au concentrat doar pe radiografia cutiei toracice, care la prima vedere nu mi-a plăcut și mie. Radiografia cutiei toracice a arătat: opaciefieri (pete albe) în lobul superior drept (1/3 din plamân) și într-un segment în plămânul stâng. Astfel a fost apreciată starea copilului ca fiind “foarte gravă”, copilul diagnosticat cu pneumonie bilaterală și pleurezie, necesită internare urgentă și administrarea de antibiotic.


Luând în considerație că sunt pacienții mei de la naștere, analizând situația în ansamblu am decis împreună cu mama (responsabilitatea mi-am asumat-o pe deplin) să refuzăm internarea și să consult copilul a doua zi, la prima oră. A doua zi copilul deja nu mai avea febra, era la fel de activ, saturația cu oxigen a sângelui era la fel de bună, auscultativ în plămâni, respirația era ușor diminuată în lobul superior al plămânului drept cu weezing (șuerat) la expir, am decis că copilul face o bronșită acută cu sindrom obstructiv și atelectazia acelui lob, dar și a unui segment din plămânul stâng.

Iar acum voi încerca să vă explic de unde au apărut acele “pete albe” pe radiografie. Într-o bronșită obstructivă, din cauza obstrucției (îngustării) bronhiilor și a sputei mai vâscoase, mai dense, la inspir a fost blocat bronhul cu această spută, iar lobul sau segmentul de plămân spre care ducea acest bronh, s-a colabat (închis). Astfel au apărut acele opacifieri (pete albe) la radiografie.

Tratamentul a fost unul îndreptat spre diminuarea spasmului bronșic și drenarea activă a sputei, prin intermediul inhalațiilor cu soluție salină hipertonică. Radiografia a fost repetată la a 5-a zi, opacifierele au dispărut.


De atunci au trecut deja 2 săptămâni, copilul se simte foarte bine.
Din acest caz m-am convins a mia oară că trebuie să tratăm în primul rând copilul și nicidecum analizele sau radiografiile, iar pentru a pune o diagnoză și a începe un tratament este necesar să luăm în considerație pe toate!

Sănătate și cât mai mulți copii fără pneumonii!!! 

Comentarii


  1. Dr. Mihai,noi tot am avut așa caz la finele lunii mai, avem 10 luni ,dintre care am stat in spital de patru ori,dintre care de doua ori cu pneumonie și odată cu bronșită, ultima dată exact aceleași simptome le-a avut copilul,printre care se înădușa cam tare. Va urmăresc mereu sfaturile și instinctul meu de mama mereu îmi zice că nu-i corect diagnosticul pus de unii medici,și din cauza influenței celor din jur ajung mereu în spital.Spuneti-mi va rog,în caz că mai pățim vreodată așa ceva,putem beneficia de consultația dvs in regim de urgență fara programare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Și din interes, as putea sa va arat renghenul de la ultima pneumonie și extrasul din spital că să mă conving că totuși nu a fost pneumonie?

      Ștergere
    2. De luni pina vineri, de la 15.00-18.00 primesc urgentele.

      Ștergere
    3. De luni pina vineri, de la 15.00-18.00 primesc urgentele.

      Ștergere
    4. Здравствуйте.Ув. Михаил ,нам 2 недели и у нас только сопли ,что вы нам посоветуете? В скорую помощь боюсь вызывать потому что сразу заберут нас и начнут колоть антибиотиками,это я знаю по опыту с первым ребенком. спасибо вам за ранее.

      Ștergere
  2. Eu m-am convis de multe ori ca aveti dreptate !

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi de cînd mergem la consultație la dumneavoastră am uitat de antibiotice. Atunci cînd ne ducem la medicul de familie pentru certificat la grădiniță și îi povestim ce am avut și îi spunem că am tratat doar cu inhalare și lichide multe nici nu îi vine să creadă. Mulțumim mult pentru ajutorul dumneavoastră!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dnu Mihai, e posibil ca un copil de 1 an si 6 luni sa faca 2 pneomonii cu interval de 2 saptamini iar peste 10 zile o bronsita obstructiva cu simtom asmagic iar la 7 zile de la externare iarasi vor sa ne puna diagnoza de pneomonie. Doar acuma am facut febra de 37-38,6. Analizele le-am facut la IGE si este on norma. In timp de 2 luni avem 3 radiografii facute la a patea am refuzat sa ni se faca. Timp de doua luni sintem doar pe antibiotice dib seria cetazidin, cefuroxim. Sint disperata deja si nu mai stiu ce sa fac.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua. Sper să primesc un răspuns. Fetița de 2 ani 7 luni, a inceput cu o tusă rata, dar care după culcare se agrava - tusea şi nu îi ajungea puteti să rupă sau să scuipe. Am facut inhalatii dexamitazon cu NaCl 3 zile, am dat biseptol suspensie 5ml/2 ori pe zi. La a 5zi a facut febra, am mers la medic, deodată ne-a trimis la spital cu suspecție de pneumonie. Am făcut radiografia, analiza generală sînge, urina, biochimia la sînge. Rezultatele leucocitele 8,1 ... Radiografia - bronşita obstructiva. Tratament 6 zile de cefatoxim 500mg/ 2 ori pe zi, 2 picuratori pe zi dexametazon cu NaCl. La externare tusa foarte tara, productivă. Peste o zi începe iar să fie tusa uscată şi mai mult noaptea, parcă are ceva in gît pe care încearcă să scuipe dar nu poate. Mi-i frica să revin la medic ca să nu fim spitalizați.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua..d'nul Stratulat am o intrebare ...astazi am fost cu fetita de aproape doua luni la policlinica pentru o investigare!motivul fiind raguseala!am observat acum doua zile ca fetita e putin ragusita ...febra nu are ...uneori tuseste .dar foarte rar..medicul de familie zice ca are pneumonie...si mi'au dat indreptare la spital ca sa ma interneze...ajunsa astazi la spital medicul a vazuto a zis ca nu vede semne de pneumonie dar totusi trebuie sa ne internam...cer scuze daca supar pe cineva dar..stiind ca unii medici chiar sunt incompetenti..nu as vrea sa imi supun copilul de asa virsta mica antibioticilor fara a sti cauza sigura ...am auzit din spusele multora ca sunteti medic foarte bun!cum as putea veni la o consultatie la dvs.la un control? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua sintem si noi in asa situatie avem sproape 2 luni tusim fara febra nustiu ce sa fac.daca mai tineti minte ce ati facut atunci de va trecut spuneti-mi si mie poate ma linistesc putin

      Ștergere
  7. Buna ziua. Va rog sami raspundeti ,,,aparatul salin s2 e bine daca il folosesc la bebe de 9 luni? Nu putem ajunge la salina si de aceea as vrea sa cumpar unul . i sa dat multe antibiotice ca tusea chiar si cand nu avea temperatura .ultimul antibiotic fiind al 4 in termen de o luna lam refuzat. Bebe inca are harcaiala si putine tuse.

    RăspundețiȘtergere
  8. BUNA SEARA D-MNUL STRATULATAM O FETITA DE 5 ANISORI,S-A IMBOLNAVIT A AVUT 2 ZILE FEBRA SI S-A PORNIT O TUSA DEASA,DIN GITISOR AM FOST LA MEDIC I S-A ASCULTAT PLAMINII TOT CURAT NI SA DAT SIROP EURISPAL SI DE STROPIT IN GIT,DAR TUSA ASA SI NU OPREA DEVENEA TOT MAI DEASA,A 4 ZI NEA PRESCIS ANTIBIOTIC TUSA II UMEDA DA NU SE RUPE SI NASUKUL II INFUNDAT,IL SPAL CU CLORURA DE NATRIU DAR NUI PREA AJUTA,MUCUSORII SUNT GALBENI,CE MI-ATI RECOMANDA MAI DEPARTE,AVEM 3 ZILE DE CIND LUAM AB

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua domnu doctor mama mea maria gjiletchi are o bronsita acuta agresiva ne putem adresa la dumneavoastra repede va rog rodica

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua domnu doctor mama mea maria gjiletchi are o bronsita acuta agresiva ne putem adresa la dumneavoastra repede va rog rodica

    RăspundețiȘtergere
  11. Dr.Mihai baietelul de 2 luni are mucusori din aceasta cauza tuseste citeodata.Este activ maninca bine,doarme bine,febra nu face.Nestiind cum sa procedez am chemat ambulanta ,la spital lau ascultat si au spus ca totul este bine dar poate fi pneumonie ascunsa si trebuie internat ca sa fie sub supraveghere.Am refuzat internarea.Ii picur in nas Quixx sii ii trag mucusorii cu aspiratorul.Am motive de ingrijorare.

    RăspundețiȘtergere
  12. domnul mihai ce sa fac dac copilul meu de 5 luni tusste ft tare si are nasul infundat noaptea?

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna dimineata d. Stratulat copilul meu de miercuri spre joi noaptea a facut febra noaptea 39 se rasufla des si se aude ca in piept sau ca in git o forfoteala sau un suruit nu pot sa inteleg. ...am inceput sai dau antibiotic veliprofen soliutab 1000 doza destul de mare 1/2 de 2 ori de joi salbutamol 2puf de 3 ori cite1puf de 3 ori flexotaid mixtura de tusa zespira pe noapte si azi deja a patra zi si nu dispare forfoteala la expirat nustiu ce sa fac? ??? Tin sa mentionez ca copilul are 5 ani dar( e mascatel) si ne aflam in Anglia si cu medicina ii cam greu dar sint igrijorata din cauza forfotelei la expirat? ?????

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diversificarea, pas cu pas...

Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile.