Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile.


Raceala reprezintă o infecție virală. Rino-faringita, faringita, amigdalita catarală (angina), laringo-faringita, laringita, laringo-traheita, laringo-traheo-bronșita, traheo-bronșita, bronșita, toate, în proporție de peste 90%, reprezintă infecții virale.

Cum apare?

Putem înhăța direct virusul de la o persoană infectată sau prin asocierea virusului în caz de hipotermie locală sau generalizată (în urma consumului de lichide sau alimente reci, expunerii la frig, etc), care răceşte căile respiratorii superioare şi favorizează activitatea virușilor. Frigul este astfel un factor favorizant al apariţiei răcelei, nu cauza ei. Cauza o constituie infecţia cu virusuri. Temperaturile joase modifică activitatea sistemului imun, slăbeşte mecanismele de apărare ale organismului împotriva virușilor, ceea ce lasă cale liberă virusurilor pentru a ataca căile respiratorii superioare.

Cum decurge?

Răceala o să evolueze așa cum are de evoluat. Nu există “să-i dau ceva să nu se ducă mai departe sau să nu se agraveze”.

Infecția virală începe cu debut acut, cu febră (într-o viroză mai agresivă, poate ajunge și pâna la 40°C). Perioada acută într-o infecție virală durează 3 zile, perioadă în care această febră înaltă se menține, greu cedează și crește rapid înapoi, copilul va fi somnolent, apatic și nu va dori să mănânce nimic. În a 4-a zi, febra o să înceapă să cedeze, intervalul între perioadele febrile, o să crească.

1-3 zi
4-5 zi
6-7 zi
8 zi
9 zi
39-40°C
38-39°C
37-38°C
x1-2ori/zi - 37°C
-

Febra mare (39-40ºC) nu este motiv de a chema ambulanța, adresarea la medic trebuie să fie una în regim obișnuit. Dacă însă febra a apătur seara, scadeți febra și mergeți a doua zi la medic. Este motiv de îngrijorare și adresare urgentă la medic, doar dacă copilul este mai mic de 3 luni.

Febra mare nu provoacă convulsii. Convulsiile febrile apar mai des la febra 38,5°C și numai la acei copii care sunt purtători de o genă responsabilă de convulsii febrile. Iar dacă copilul totuși a făcut convulsii febrile, trebuie să cunoașteți că ele nu neapărat se vor repeta la următoarele răceli cu febră, iar copiii care fac convulsii febrile, deobicei o să facă convulsii doar de vreo 5-6 ori până la vârsta de 5-6 ani.

Este foarte important să urmărim starea copilului în aceste 3 zile de febră înaltă. De obicei, într-o viroză, atunci când la copil este febril, el devine apatic și somnolent, iar atunci când febra scade, el se simte relative bine, devine mai activ, începe iar să se joace. Dacă însă, starea copilului este la fel, indiferent dacă este febril sau afebril sau dacă în a 4-a zi, febra se menține la fel de înaltă și copilul rămâne la fel de pasiv, apatic și somnolent, atunci se presupune că infecția virală sa complicat într-o infecție bacteriană. Copilul trebuie neapărat revăzut de către medic.

Există câteodată și așa numita perioadă de recuperare a organismului după boala suportată, care durează aprox. 2 zile. Apare după ce la copil dispare febra, însă el devine mai somnolent și mai apatic, iar asta stresează și mai mult părinții. Totuși ar fi bine ca în această perioadă copilul să fie revăzut de către medic și să fie repetată analiza generală de sânge, pentru a confirma această perioada de recuperare.

Important de reținut!

Nu începem tratamentul cu antibiotic, până nu se dă analiza generală de sânge, unde trebuie neapărat să avem leucocite mărite. Analiza generală de sânge fie prelevată când copilul este afebril. Ar fi bine să dăm și analiza generală de urină, pentru a exclude pielonefrita (proces inflamator bacterian în rinichi).

Antibioticul nu ajută dacă este infecție virală. Antibioticul nu scade febra. Foarte des, administrarea antibioticului are loc la sfârșitul perioadei acute (în a 3-4 zi de viroză) în care febra are tendința să scadă deja, astfel corespunde cu perioada de regresie a virozei.

Cum se tratează?

Infecția virală se tratează simptomatic (scadem febra, curățim năsucul, tratăm tusa).

Imunostimulatoarele și imunomodulatoarele (așa numitele preparate antivirale) nu ajută! Teoretic ar putea să ajute doar în momentul în care virusul a intrat în organismul nostru, în perioada de incubare (de înmulțire a virusului), care durează în majoritatea virozelor, aprox. 1-7 zile, după care apar semenele de răceală. Iar în momentul în care apar primele semne de răceală, este deja prea tirziu. Organismul nostru are resurse suficiente să lupte de sinestătător, cu majoritatea virozelor, iar mai târziu să și formează anticorpi și imunitate împotriva acestor viruși.

Așadar, copii când răcesc, își formează imunitatea, iar administrarea antibioticelor în viroze, scad imunitatea copilului. Astfel se întâmplă că în următoarele, pînă la 10 zile, după finalizarea tratamentului cu antibiotic, copilul iarăși va răci și va suporta mai greu acea viroza.

Haide-ți să fim conștienți și să tratăm corect virozele!

Cu respect,
Al vostru, Mihai Stratulat.

Comentarii

  1. Buna ziua,domnul Stratulat am doi copiii de 4 si 5 ani iar in perioada rece avem mai tot timpul rinita purulenta sintem in Italia si aici pediatra pt rinita ne da mereu antibiotic pt ne spune Ca' este infectie bacteriana ( muci galbeni) c'è sa fac si Cum sa îi tratez farà AB.Specific Ca' mai in fiecare luna ne da AB pt rinita.Multumesc anticipat pt raspuns

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara Domn doctor, aveti miine liber pentru a ne programa la o consultatie?
    Avem nevoie urgent, va rog mult, multumesc mult...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Programarile se fac la nr. 022 911 550, Clinica Pediatrica.

      Ștergere
  3. Buna ziua, dle doctor,
    Am un baietel de aproape 10 luni, care de 2 zile are febra de 38,9 - 39,2, cedeaza repede la antitermice, dar se ridica peste 4-5 ore. Astazi, a 3-a zi, urca cam 37,5 (nu administrez nimic). Copilul nu tuseste, nu are secretii nazale, eruptii pe piele, nimic! La sfatul dvs am dat analize de urina: leucocite 2-4 (norma <3); proteine - 0,033 si corpi cetonici: + (am inteles ca febra mare, transpiratia abudenta ar putea devia usor acesti 2 indicatori), restul norma;
    Analiza gen a sangelui: leucocite: 6,7 (6-17,5); neutrofile segmentate - 16 (28-48), monocite - 1,13 (0,4-0,82), monocite% - 17 (4-10), VSH - 12 (0-10), restul norma. Pediatra ne-a comunicat ca daca in 3 zile nu dispare febra trecem la antibiotice. Ajutati-ne va rog si de data aceasta.
    Va multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  4. Здравствуйте! У ребенка (10 месяцев) повышеные лейкоциты в моче 10-11. Нам назначили фурагин, после приема которого лейкоциты уменьшились до 3-4. Потом нам врач сказал, что нужно принимать антибиотик Zimax. Прошли курс лечения антибиотиком, все равно лейкоциты 3-4, эпителий 6. УЗИ показало небольшое изменение в почках. На 9 месяце беременности тоже были повышены лейкоциты, врачи назначили конефрон. После родов высокие лейкоциты остались, но лечение не проходила. Кормлю ребенка грудью. Может от матери мочеполовая инфекция передаваться к ребенку? Какие анализы нам еще сдать. Посев мочи ничего не показал.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va rog, daca aveti intrebari legate de sanatatea copilului, contactati-ma pe viber.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, fetita mea de 1shi 10 luni face des larngo_traheita, la 8 luni prima dat a facut shi deja de 4 ori am stat in spital cu ea cu aceasta problema. De fiecare data ii administrau Ab. Putem cumva evita spitalele shi sa o tratez acasa daca mai face asha ceva? Febra nu facea, tusa nu avea, avea vocea schimbata (ragushita) shi respira greu, se trezea la un moment dat din somn noaptea shi respira greu. Multumesc pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara dn. Mihai... fetița mea de 3 ani 10 luni de vineri seara (2 zile) face febra 38-39... m-am uitat și are gîtul roșu... i-am administrat paracetamol in sirop (panadol) și Oronorm...doearece nu are tusa și nici nasul nu curge la început nu m-am alarmat, mai ales vazînd ca febra scade repede dupa paracetamol... dar deja încep sa-mi fac griji, poate ar mai trebui sa-i administrez ceva? Febra se ridica brusc la amiaza si spre seara și parca îmi pare ca gîtul e la fel de roșu fara schimbari spre bine... Ajutați-ma cu un sfat... sau poate e posibil sa venim mîine de urgența sa ne vedeți...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua domn Mihai! Am un baietel de doua luni si are nasucul infundat,uneori cind stranuta ies muc.galbeni iar noaptea parca nu ii ajunge aier si totul de la nasuc infundat,doctorul de aici din Germania a spus sa nu-i dau nimic pt ca la bebelusi imunitatea e mai buna si o sa ii treaca si mi-a prescris doar nasivin,dar noi avem aproape o luna de cind sintem cu nasucul infundat si nu ne trece,ajutatzi-ne va rog cu un sfat..multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua domnule doctor, daca ati putea va rog sa ma ajutati cu un sfat. Acum 5 zile bebele meu de 3 luni a racit un pic, gitul rosul , tusa uscata si febra 38.3. Medicul de familie mi-a prescris tratament cu Augmentin si ptr tuse mi-a recomandat sirop Prospan. Am citit undeva ca Prospanul intensifica tusa si nu e rocomandat copilului sub un an, dmnv ce parere aveti? Vreau sa mentionez ca dupa 2 zile de la administrarea prospanului tusa a devenit umeda si mult mai accentuata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua.Copilul meu are 5 ani.In fiecare an face laringo traheita, in acest an a facut de 4 ori.Cum sa lupti impotriva acestei boli, cu ce se lecuieste si pina la ce virsta predomina?Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, copilul meu de 5 ani a fost diagnosticat de o săptămâna cu miozita infecțioasă virală, ca urmare a unei viroze foarte puternice contractata in colectivitate. A făcut și perfuzii in spital plus cortizon injectabil, la sugestia medicului, întrucât acuza o slăbiciune musculară a gambelor. După 2 nopți am cerut externarea pt că efectiv terminasem tratamentul prin branula și putea lua acasă pastile prednison. Inca nu poate să meargă, si s-au împlinit azi 7 zile de când nu poate. Tratamentul cu cortizon a început de 3 zile, încă nu l-am terminat. Oare este cazul sa consultam un neurolog, pot rămâne sechele fizice de la aceasta miozită? Cam după cât timp sa speram că îi va reveni mersul? Menționez că a făcut și testul de gripa și a ieșit negativ, iar la grădiniță au caz confirmat de gripa. Totodată, starea lui generală este foarte buna, exceptând mersul.

    As putea sa vă rog să publicați un articol despre aceasta miozită?

    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere
  13. Am avut inima zdrobită în ultimele 9 luni după ce David s-a despărțit de mine, dar după ce am văzut mărturiile unor oameni despre Dr. DAWN, am fost foarte încântată să-i cer ajutor. Mi-a explicat tot ce trebuia furnizat pentru a efectua vraja de împăcare și am avut încredere în el din toată inima. În exact 3 zile, iubitul meu, care m-a bântuit luni de zile, m-a sunat de 17 ori pe loc. Am fost șocat pentru că el a fost cel care m-a blocat și s-a mutat. Acum suntem fericiți împreună și așteptăm primul nostru copil împreună. Vreau să-l apreciez pe dr. DAWN pentru marele său ajutor și, de asemenea, să alertez publicul despre acest om grozav. Contactează-l personal dacă ai nevoie de ajutorul lui pentru a te reuni sau pentru a rămâne însărcinată sau poate ai nevoie de alte ajutoare.
    Whatsapp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diversificarea, pas cu pas...

Pneumonie vs Bronșită obstructivă...