PNEUMONIA - mit sau realitate?

Așa cum am promis, voi încerca prin intermediul postărilor din acest blog să găsim cele mai importante probleme de sănătate cu care se întâlnesc copiii noștri.

Cea mai des întâlnită problemă la noi este diagnosticul greșit de pneumonie bacteriană, astfel el a ajuns să fie cap de serie în morbiditatea pediatrică în țara noastră. Nu aș avea nimic împotrivă acestei boli dacă ar fi fost diagnosticată corect, ceea ce nu se întâmplă, iar de aici începe și un tratament total greșit cu antibiotice de ultimă generație.

Am să încep printr-o simplă întrebare adresată vouă, părinților, al cărui răspuns eu îl știu deja, dar care ar trebui să vă pună pe gânduri. Câte pneumonii ați avut voi în viață dumneavoastră? Corect, niciuna, sau cel mult una! Și atunci vă întreb de ce copiii dumneavoastră trebuie să aibă, și încă mai multe pe an? Îi îngrijiți mai puțin decât v-au îngrijit părinții dumneavoastră? Știți că copiii de boschetari au mai puține pneumonii decât au copii dumneavoastră? Astfel, vreau să înțelegeți că această diagnoză se întâlnește destul de rar și este ultima diagnoză la care trebuie să vă gândiți când copilul este bolnav.

Din păcate, hiperdiagnosticul de pneumonie reprezintă o problemă majoră la noi în țară.
Am să încerc în continuare să vă explic câte ceva despre această boală, astfel încât să puteți și dstră, ca părinți, să vă dați seama daca are sau nu copilul pneumonie.

Am să încep cu câteva mituri despre pneumonie:
1.   „Pneumonie ascunsă”  
2.   „Început de pneumonie”  
3.     Pneumonie fără febră
4.    “Copilul are imunitatea scăzută și de aceea nu face febră
5.    Pneumonie cu debut în 1-a sau a 2-a zi de boală -

sunt toate idei eronate despre debutul si cursul acestei boli.

De ce se întâmplă că la noi se pune așa des această diagnoză? Pentru că la fel ca și la părinți, și la medici se formează stereotipuri, că „este pneumonie când se aud raluri în plămâni”, că „există pneumonie ascunsă”, că „există pneumonie fără febră”. Pentru că din lipsă de timp sau din nedorință, nu există comunicare între medici și imagiști, pentru că nimeni din ei nu vor să-și asume responsabilitatea, pasând-o de la unul la altul. Mai există și frica ca în cazul în care acea viroză totuși, se va complica într-o pneumonie, sau copilul va fi văzut de către altcineva, doctorul ar putea fi acuzat de către părinți, dar și de către colegii săi, că nu a depistat la timp boala și nu a indicat tratamentul corect.
Aceasta ar fi pe scurt situația de la noi din țară... 

Acum vom vorbi despre ce este cu adevărat această „pneumonie”, de a ajuns să fie „cel mai negru coșmar” al părinților din țara noastră în secolul 21 și ce greșeli se fac în examinarea unui copil cu pneumonie.

Examinarea clinică a unui copil cu pneumonie bacteriană va indica în mod obligatoriu prezența FEBREI, și cel mai des una înaltă. Copilul poate să prezinte o respirație accelerată, dar acest lucru se întâmplă și atunci când copilul este cu febră.

În marea majoritate a cazurilor pneumonia apare pe cale descendentă (de sus în jos), de aceea prezența TUSEI este la fel un semn important în diagnosticarea pneumoniei.

Auscultația – este prima și cea mai importantă examinare, fiindcă de la această etapă apar primele greșeli în diagnosticarea pneumoniei.
Se consideră că prezența crepitațiilor și ralurilor la auscultarea plămânilor este un semn al pneumoniei, lucru total greșit. Prezența lor indică diagnosticul de bronșită sau bronșiolită. Atunci cînd copilul prezintă și o infecție a căilor respiratorii superioare, la auscutarea plămânilor se aud și sunetele create în căile respiratorii superioare (nazo-faringe). În așa caz ar fi bine ca doctoral care examinează copilul să ausculte atît plămânii, cît și să pună stetoscopul în apropierea nasucului copilului.

Semnul distinctiv în pneumonie este transmiterea asimetrică a respirației, cu DIMINUAREA RESPIRAȚIEI pe partea afectată.

Examinarea paraclinică o să ne arate un NUMĂR MARE DE LEUCOCITE în analiza generală de sânge.

Investigatia radiologică (radiografia) este într-adevăr cea mai sigură metodă pentru a pune diagnoza de pneumonie, însă interpretarea imaginii radiologice trebuie făcută doar împreună cu restul examinărilor, astfel completându-se unele pe altele. Copiii foarte des se mișcă în timpul efectuării radiografiei și din acest considerent interpretarea imaginii trebuie facută cu precauție. Apariția altor țesuturi sau a artefactelor pe imagine (într-o poziție corectă ele nu se vizualizează) duce la o diagnosticare eronată.

Imaginea pe radiografie a pneumoniei (opacifierea) se va vedea și peste 6 luni. Adică, daca peste 1-2-6 luni veți face iarăși radiografie – ”pata” se va vedea, si doctorul vă va zice că iarași copilul face pneumonie!

Rețineți:
1.    Pneumoniile se întâlnesc foarte rar, iar pneumoniile pe stânga și mai rar.
2.    Diagnosticul de pneumonie pus la radiografie nu este unul întodeauna veridic.
3.    Pneumonia poate aparea ca o complicație abia în a 3-4 –a zi de boală.
4.    Dacă copilul tușeste doar, și nu are febră, nu are pneumonie și nu este necesar de făcut radiografie.
5.    Dacă copilul a avut câteva zile febra, apoi 1-2 zile nu a avut și apoi a revenit febra – nu este pneumonie, este reinfecție virală.
6.    Daca copilul a început să tușească, iar peste câteva zile a apărut febra - nu este pneumonie, este reinfecție virală.
7.    Pentru bebelusii mai mici, hârchîitul din năsuc (care poate să se audă și în piept) și tusa rară - nu este pneumonie. Cauza mai frecventă este fie reflux gastro-esofagian, fie excesul de salivă și mucușori.
8.    Pentru cei mai mari, hârchîitul în piept, cu sau fără febră - nu este pneumonie. Este de la exces de muci și saliva sau de la sputa acumulată în bronhii.

Cu respect,
Al vostru, Mihai Stratulat.


Comentarii

  1. Si totusi, cind e pneumonie si care e tratamentul? Frica de pneumonie a aparut odata cu fel de fel de gripe (porcina, aviara, spaniola, H3N2), toate reclamele de deces si bisiness-ul cu antibiotice. Deaceea si frica e mare, mai ales pentru micuti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci când copilul o să aibă febră, tusă, la auscultație respirație diminuată (nu raluri) pe partea afectată și leucocite mari în analiza de sânge și toate acestea confirmate corect la radiografia cutiei toracice. Dar asta se întâmplă foarte rar. Tratamentul pneumoniei este cu antibiotic. Eu am o frică mai mare de rezistență la antibiotice, care se dau acum la stânga și la dreapta și când cu adevărat va fi necesar de administrat, multe nu vor fi efective...

      Ștergere
  2. Mulțumim domnul doctor!!! Sănătate si răbdare va doresc!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,D-ul Doctor. Am si eu o intrebare care ma deranjeaza. De curind am descoperit la baietelul meu de 3 ani si 10 luni un nodul tare,mobil de aproxim. 1 cm la partea laterala a gitului. Il deranjeaza doar cind il apas. Tin sa mentionez ca nu e racit,analiza minutioasa la paraziti arata negativ. ce ar putea fi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna. Eu am o problema. Copilu meu in virsta de 10 luni face febra pina la 40 deja 4 luni la rind. Cum ajunge data de 23-25 el face febra. Care ar putea fi cauza va rog sa ma ajutati. Sau poate careva analize sa dau?

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna....ambii copii au ganglionii umflati la ciafa si git mai bine de un an....ce analize putem da si cu ce ii putem trata

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna....ambii copii au ganglionii umflati la ciafa si git mai bine de un an....ce analize putem da si cu ce ii putem trata

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, copilul meu de o luna a facut pneumonie pe dreapta, am primit tratament cu antibiotic dar au aparut mucusorii , astai normal dupa tratamentu cu antibiotic sau poate fi vorba de vrio viroza?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,

    Copilul meu de 3 luni tuseste de 1 saptamina. Alte simptome: nas infundat, stranut. O singura zi a avut febra 38,5 mazimum. Am fost la medicul-pediatru si a zis ca leucocitele sunt marite. Valori: leucocite 11,4, segmentate 62, nesegmentate 6, limfocite - 25. Medicul mi-a prescris antibiotic. Nu as vrea sa-i administrez antibiotic asa micut cum este.Medicula zis ca tusea e din plamini cu toate ca atunci cind la ascultat a zis ca nu e nimic la plamini. A zis ca virusul si-a facut treaba si deja a aparut bacteria, deoarece leucocitele sunt putin marite. Desi in foaie valorile de referinta am vazut ca sunt pentru adulti, nu pentru copii. Mentionez ca fratele mai mare a avut aceleasi simptome si chiar si acum tuseste, a avut febra 29,8. Ka analiza singelui leucocitele nu erau marite si nu i-am dat antibiotic, doar am curatat nasucul si i-am dat lichide. Tusea la copilul mic e rara, dar sunt episoade foarte urite, tusea e uneda. Dvs. ce ma sfatuiti in acest caz?

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diversificarea, pas cu pas...

Pneumonie vs Bronșită obstructivă...

Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile.