Continuarea are un nou început…

Motivul pentru care am început acest blog, reprezintă dorința mea de a îmbunătăți sistemul medical în domeniul ocrotirii sănătății mamei și copilului, pe alocuri învechit și pe departe patient-friendly, asta ca să nu fiu dur, chiar de la început. O strategie importantă în reformarea oricărui sistem, îl reprezintă procesul de educație continuă. În cazul nostru, procesul de educație și informare a părinților este o verigă slabă, iar pe alocuri inexistentă, și aici apare și scopul acestui blog, de a învăța părinții cum să-și crească copiii sănătoși, să fie mai conștienți și mai responsabili.
                              
De ce acum? Am revenit recent din Japonia unde am urmat un stagiu practic, de aproximativ 4 săptămâni, exact pe pe acest domeniu. Am învățat cum a fost creat și implementat sistemul de sănătate in Japonia (dar despre asta o să vă povestesc mai în detaliu, cu tot cu poze, într-o altă postare, merită de știut). Iar după ce ajungi să vezi această țară și să cunoști acest popor, începi să înțelegi că cei care s-au născut în uniunea sovietică, nu sunt capabili să facă reforme. Schimbarea trebuie sa o începem noi, cei în care homo sovieticus nu a reușit încă să-și lase amprenta. Să nu așteptăm cineva să vină să ne facă și să ne “jeluim” pe Facebook (și despre asta am să fac o postare aparte, despre “spiritual civic” al unor părinți, manifestat doar pe rețelele de socializare…).

În sfârșit, după o perioadă lungă de absență în spațiul virtaul, am decis să revin și să continui activitatea grupului “ASK a DOCTOR” într-un nou format, prin intermediul acestui Blog! Sper totuși, că s-au liniștit apele, de atunci (pentru cei ce nu cunosc, faceți search pe google despre mine, colegii de breaslă și consultațiile on-line). O să regăsiți aici și acele postări deja bine cunoscute, reeditate și ajustate, dar și postări noi, sper eu la fel de utile.

Dar să o luăm de la capăt, pentru cei ce nu mă cunosc.

Mă numesc Mihai Stratulat, sunt părinte și medic neonatolog-pediatru. M-am născut și am crescut într-o familie devotată medicinei. Și precum se întâmplă în toate familiile în care părinţii sunt medici, cel puţin unul dintre copii merge pe urmele părinţilor. Cred că vrând-nevrând, de mic, undeva în subconştient, s-a format predispunerea pentru această profesie. Am “furat-o” de la Tatăl meu, regretatul Prof. Petru Stratulat, care a fost cel mai bun medic neonatolog și pediatru de la noi din țară. Fiind o persoană progresistă, și-a dedicat întreaga viață, perfecționării domeniului de ocrotire a sănătății mamei și copilului (Perinatologia). Prin propriul său exemplu, m-a învățat pe mine, iar eu la rîndul meu, voi fi exemplu pentru băiatul meu. El m-am învățat să iubesc și să tratez copiii așa cum îmi iubesc și îmi tratez propriul copil. De la El am învățat să urmăresc atent starea copilului și să am rabdare în timpul tratamentului. Cei care mă cunosc, deja știu aceste două cuvinte, pe de rost.

Din păcate, meseria de medic la noi în țară, este pe departe așa cum o vedem noi în filmele Hollywood-iene. Salariile mici, condiții de lucru, cîteodată greu de suportat, lipsa de respect din partea colegilor de breaslă și a pacienților, te fac să pierzi acel entuziasm de a fi medic, însă nu-ți dă dreptul să rămâi indiferent la suferința pacientului, mai ales dacă el este copil. Activând în calitate de doctor în sistemul nostru medical, plin de carențe, am întîlnit mulți copii schilodiți, prin tot felul de diagnoze greșite, investigații, tratamente (inclusiv antibiotice)  și spitalizări abuzive și sistemice, proceduri medicale invazive, am întîlnit copii internați și izolați de părinți. Am întîlnit medici și părinți indiferenți si aroganți, am întîlnit părinți înrăiți pe medici de către alți medici sau părinți, am întîlnit medici înrăiți pe pacienți… Însă în tot haosul acesta, am întâlnit și medici profesioniști, care își iubesc meseria și se dedică totalmente, sacrificându-și sănătatea pentru a ajuta pe cei care suferă. Am întîlnit și mulți părinți cumsecade, dar panicați, disperați și epuizați de tratamente și internări interminabile, părinți neinformați!

Și deoarece este mai ușor să construiești un copil sănătos, decât să repari un matur stricat”, am decis, la un moment dat, să deschid un grup pe o rețea de socializare dedicat părinților. “ASK a DOCTOR”, a fost creat pentru educa și a ajuta părinții să-și crească copiii sănătoși, prin consultații on-line gratuite, prin sfaturi și informații utile despre creșterea și dezvoltarea copilului. Astfel am format o comunitate de părinți conștienți, informați și responsabili și am făcut primul pas spre un viitor mai sănătos pentru copii noștri!

Și deoarece nu s-a născut încă părintele perfect și în continuare întîlnesc părinți neinformați, speriați și necăjiți de acest sistem medical, am decis să deschid acest BLOG prin care voi incerca să învăț părinții sa fie informați corect, conștienți și responsabili. Am să vorbesc, în calitate de părinte, despre greșelile pe care le facem noi părinții, pe deoparte și în calitate de medic, despre greșelile pe care le facem noi medicii, pe de altă parte în acordarea asistenței medicale copiilor. Este Blog de părinte și de medic. Mai nou, voi posta un plan de acțiuni (realizat în timpul stagierii din Japonia și apreciat de către ei) de îmbunătățire a sistemului medical în domeniul ocrotirii sănătății mamei și copilului, și dacă o să fie acceptat de majoritatea părinților, îl voi propune MS pentru a fi implementat.

Cu toții ne dorim tot ce e mai bun pentru copii noștri! De aceea vă invit să urmăriți acest blog, să vă informați să participați activ astfel ca împreună să găsim soluții la problemele existente și să schimbăm viitorul copiilor noștri!

Cu respect,
Al vostru, Mihai Stratulat.

Comentarii

  1. Bine ați revenit Domn' Doctor!!!
    SUUCCES şi multă răbdare :) ( cum ne învățați şi pe noi )
    Eu şi Alexandra o să vă urmărim cu mare plăcere :) !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mult succes dl Stratulat! Va apreciez munca și m-a bucur ca avem asemenea medici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mult succes si Rabdare cu noi, parintii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar va asteptam inapoi domnul Stratulat! Multumim pentru munca nobila pe care o faceti, cine stie, poate in ani de zile vom reusi sa construim o generatie cu o mentalitate noua!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Felicitari pentru blog. Avem mare nevoie de dvs. in tara asta pierduta si corupta.

      Ștergere
  6. RESPECTpentru ceea ce faceti!!! succes si putere sa luptati cu acest sistem, caci la sigur vor fi iar piedici

    RăspundețiȘtergere
  7. Mult succes si răbdare Dr Stratulat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mult succes si răbdare Dr Stratulat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mult succes domnul Mihai!!!! Va multumesc ca existați!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Va multumesc tuturor pentru urarile de bine! Sper ca acest blog sa-si atinga scopul si sa fie la fel de util precum a fost Ask a Doctor, prin informatie utila! Insa va rog sa nu puneti intrebari in rubrica comentarii, aceste intrebari vor fi sterse. Intrebarile le puteti adresa pe viber.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mult succes dn Stratulat!!!!!!! Ne bucuram ca ati revenit!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Succes în tot ceea ce va propuneți!
    Ne-ați consultat nu o singura data...și mă bucur ca aici vom putea găsi arhivat toată informația utila/sfaturile dvs.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua! Am incercat sa va contactez pe viber, dar imi arata ca nu aveti viber instalat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diversificarea, pas cu pas...

Pneumonie vs Bronșită obstructivă...

Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile.