Ruxanda Glavan - o persoană care inspiră...


Sincer, am rămas dezamăgit la aflarea știrei că Dna. Ruxanda Glavan a fost demisă astăzi și nu va face parte din noul Guvern. Acum mă întreb care este scopul reformei Guvernului, dacă din el nu vor face parte persoane capabile de reforme, cu viziuni moderne, cu gândire progresistă, persoane care nu au fost ”stricate” de sistemul existent; în special mă refer la sistemul medical din țara noastră. Am avut ocazia sa vizitez mai multe țări dezvoltate, și făcând cunoștință cu persoane cu factor de decizie din acestea, persoane de vârstă diferită, dar cu o viziune modernă asupra lucrurilor, am înțeles că la noi în țară schimbarea se va face foarte greu, mai ales în domeniul medical. Acolo am înțeles că orice lucru, cât de mic nu ar fi, pus alături de multe alte lucruri, la fel de mici, produc o schimbare. La noi, din păcate, în acest domeniu se promovează numai pesoane în vârstă, cu titluri științifice, cu experiență în medicină, dar nu toți la fel de pricepuți în “ale schimbării”, născuți și crescuți în spațiul sovietic… Vorba ceea: “poți scoate omul din uniunea sovietică, dar uniunea sovietică din om nu o poți scoate”. Modernizarea sistemului medical din Republica Moldova necesită nu doar investiții financiare, dar și o altă abordare, idei noi, idei creative, lucruri mici. Se poate începe cu pași mici, prin reorganizarea sistemului existent. Dar pentru asta este nevoie nu doar de timp și de răbdare, dar și de voință și de caracter. Cred că cele din urmă o caracterizează pe deplin pe ex-Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. Schimbând des Guvernul sau miniștrii, se diminueaza autoritatea acestora, și atunci devine tot mai greu să faci schimbarea.
Dna. Ruxanda Glavan a început o reformă amplă de îmbunătățire a asistenței medicale în domeniul ocrotirii sănătății mamei și copilului (problema care mă doare cel mai tare). A fost doar începutul, unul mic, dar totuși un început… Preconizam să continuăm schimbarea prin aplicarea acelui plan de acțiuni realizat și apreciat de către experții din Japonia, în urma stagierii mele în această țară pe domeniul ocrotirii sănătății mamei și copilului. Dna Ministru a fost și cred că este cel mai bun Ministru pe care la avut Ministerul Sănătății, cel puțin din perspectiva colaborării și implicării sociale. În continuare consider că reforma spitalicească este o problemă actulă pentru țara noastră, cu unele modificări la ceea ce sa propus (având o experiență pozitivă în Regionalizarea Sistemului Perinatologic din Republica Moldova și bazându-ne și pe experiența altor țări), cu toate că a fost criticată de către unii și a fost folosită ca un instrument de discreditare a Ministerului Sănătății. Pentru a face o schimbare într-un domeniu sau altul este nevoie în primul rând de timp, dar și de voință și caracter. Dna Minsitru le-a avut pe toate, cu excepția timpului. Țin să-i mulțumesc pe această cale pentru că, cu toate că a fost pentru puțin timp la cârma Ministerului, a reușit să pună începutul unei schimbări, să insufle încredere că se poate ceva de schimbat. Vreau să-i mulțumesc pentru susținere și pentru colaborare, scurtă dar fructoasă. De la Dumneaei am învățat că tinerețea este un atu, că dacă vrei să obții ceva, trebuie să mergi înainte și să nu pleci niciodată capul în jos.

Continui totuși să cred că nu este totul pierdut în țara noastră… 

Comentarii

  1. Și noi așa ne gindim, dar totuși este foarte multă lume ( chiar și tineret ) care încă trăiește cu acel " sovietic " în sine,din păcate. ...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diversificarea, pas cu pas...

Pneumonie vs Bronșită obstructivă...

Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile.